Blogg

Blogg

Fight, Flight or Freeze.

Posted on April 3, 2016 at 11:12 AM

Publicerat den den 1 april 2016 16:59

Inom stresspsykiatrin används denna förklaringsmodell på hur vi kan reagera i en stressad situation och det passar utmärkt in på självförsvarssituationer.

 

Fight eller Flykt är de 2 primära valen och båda är funktionella, flykt är ju givetvis det säkraste när det är möjligt. Freeze däremot är handlingsförlamning och i en SF-situation förödande men kan kanske vara funktionellt i en icke-fysisk situation då man helt enkelt går in i "viloläge" under en period. På längre sikt är det naturligtvis destruktivt.

 

Så egentligen bör vi ur självförsvarsvinkel träna medvetet på att aldrig reagera med freeze, så valet är egentligen bara 2, fight eller flight.

 

Om du inser att flykt är uteslutet måste du välja fight och välja det till 100%

vi kan bara fungera på ett av sätten i taget. Ibland ser jag exempel på människor som försöker göra båda samtidigt med resultatet halvhjärtade slag och sparkar samtidigt som man backar. Resultatet blir för det mesta att angriparen bestämmer utgången.

 

Så när du tränar i ditt sinne och fysiskt måste du visualisera att du har en inre "switch" mellan dessa 2 lägen och när du switchar till "fight" är den låst i det läget tills faran är över.

 

I alla andra situationer kan man ha stor nytta av att förstå detta, arbetsliv, relationer, ekonomi och allt annat som stressar oss ibland. Jag inser att jag ibland när det kör fast hamnar i freeze, dvs blir mellankolisk och får ingenting gjort. Flykt är dock i vissa fall mycket värre, vissa flyr totalt inte bara från situationer utan även från sig själva med hjälp av droger och alkohol.

 

Flykt är därför det sämsta alternativet när det inte handlar om "fysiska" situationer. Har man bara hamnat i "freezeläge" kan man alltid hitta "fightswitchen" och hitta "Just Do It" känslan igen!

 

 

Mind...Your Life!


Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

1 Comment

Reply Göran P
12:07 PM on April 5, 2016 
Känner igen det där, bra sammafattat.